Chr. Van Abkoude. Hollandsche jongens. Illustraties Jan Rinke. Kluitman, Alkmaar 1918.

Een boek dat echt in elke kinderboeken- verzameling thuishoort, vanwege de prachtige omslag van Jan Rinke en het kloeke formaat. Van Abkoude kon wel een potje breken bij Kluitman als succesvol kinderboekenauteur. Van Abkoude was onder meer schrijver van Pietje Bel en Kruimeltje. Van Abkoude haalde zijn onderwijsacte en werd ten slotte journalist en succesvol schrijver. Zijn boeken worden nog steeds herdrukt.

De rijke heer Van Löwe organiseert een verjaarspartijtje voor zijn zoon Heinrich. Een echt ijsfeest, met fakkels, lampions en schaatsers in kostuums. De vriendenbond is van de partij!

De heer Von Löwe, die zoals reeds gezegd is, kosten nog moeite had gespaard, had door en bekwaam Kostumier een zeventigtal alleraardigste kostuums laten bezorgen, die de jonge gasten op het ijsfeest moesten aantrekken. Dat gaf natuurlijk een hele pret. Ze konden de bontgekleurde, dunne pakjes over hun bovenkleding aantrekken. En nu was het ijsfeest plotseling herschapen in een allervermakelijkst gekostumeerd schaatsenbal.

Johan droeg een kikvorsenpakje. Flip was veranderd in een schoorsteenveger, Willem had een harlekijnspak aan. Heinrich was een prins geworden. Zo zag men anderen als soldaat, clown, edelman ja zelfs als de meest zonderlinge diersoorten: een varken, een krokodil, een kabeljauw enz. De meisjes hadden zeer mooie, allerliefste pakjes gekregen die haar met toverslag in even zovele nimfen en tovergodinnen veranderden.