INTRODUCTIE

Schaatsen hoort bij Nederland als koek bij zopie. En dus wordt er in de onze kinder- en jeugd- literatuur volop geschaatst.

Mijn verzameling omvat enkele honderden kinderboeken: van Op en rond het krabbelbaantje uit 1906 tot moderne kinderboeken als De tocht over het ijs.

Hoewel de strenge winters uitblijven - maar dat was vroeger niet anders - verschijnen er elk jaar opnieuw jeugdboeken waarin kinderen tochtjes maken, wedstrijden rijden en door het ijs zakken. De mooiste kinderboeken uit mijn verzameling heb ik op De Krabbelbaan gezet. Een klein virtueel boekenmuseum.

Je kunt de boeken in allerlei rubrieken onderbrengen, maar dat heb ik maar ten dele gedaan. Op De Krabbelbaan kunt u bladeren zoals u dat wilt. Laat u verrassen!

Aan de linkerkant van de individuele boeken - met een korte inleiding en een kort tekstfragment - vindt u steeds drie plaatjes, die u elk naar een ander boek leiden.

Het voert u kris kras door de tijd, langs allerlei boeken: jongensboeken, meisjesboeken, spannende boeken en echte klassiekers.

Daarnaast zijn er een aantal onderwerpen, met elk een eigen pagina, waaronder:

Het Nederlandse schaatsen door buitenlandse ogen
Gereformeerd schaatsen
Vertalingen van Nederlandse boeken
Friese jeugdboeken
Oude bekenden

Wat de verzameling duidelijk maakt is dat de kunst van het illustreren al veel verder ontwikkeld was dan de kunst van het schrijven. Die stond vaak nog in de kinderschoenen, met uitzondering van de grote auteurs als Van Abcoude, C. Joh. Kieviet, W.G. van de Hulst.

Illustratoren als Nans van Leeuwen, Pol dom, Jan Lutz hebben het illusteren van kinderboeken tot een ware kunst verheven en die kunst heeft dan ook naam gemaakt over de gehele wereld. Nederland staat op dat gebied nog steeds aan de wereldtop.

Veel surfplezier op De krabbelbaan!

Max Dohle